Cat de mult valoreaza un an din viata romanilor comparativ cu al europenilor?

  • Posted by: Echipa HrPower.ro

Un an de viata nu e nepretuit. Economistii din domeniul politicilor de sanatate au calculat valoarea unui an de sanatate pentru a putea identifica ce tratamente sunt mai eficiente economic, nu doar terapeutic. Dar pretul unui an sanatos de viata variaza in functie de tara in care locuim. Norvegienii sunt cei mai scumpi europeni. Cat de mult valoreaza un an de viata sanatoasa in Romania comparativ cu celelalte tari europene?

Orice interventie medicala are un cost si in conditiile unor resurse financiare limitate se pun probleme legate de cat ar trebui sa se investeasca intr-un tratament si cine ar trebui sa beneficieze in primul rand de el. Putem compara medicamentele pentru depresie sau astm cu screeningul pentru cancerul de col uterin? Ce anume sa fie prioritar: o operatie de hernie sau imunizarea copiilor impotriva rujeolei? Criza economica obliga la astfel de prioritizari. Economistii au gasit o solutie de calcul. Interventiile care prelungesc viata pot fi evaluate prin inregistrarea anilor suplimentari de viata castigati de pacienti.

Dar acest lucru nu spune nimic despre calitatea anilor. Poate exista o situatie in care un transplant ar putea extinde viata, dar lasa pacientul intr-o stare cu handicap, astfel incat fiecare an de viata castigat nu este cu adevarat echivalent cu un an de sanatate perfecta. De aceea a fost inventat indicatorul QALY (quality-adjusted life year) – valorizarea tratamentelor care nu doar salveaza viata, dar o si imbunatatesc. Pentru ca un an de sanatate perfecta valoreaza mai mult pentru individ si societate decat un an de boala, oricare ar fi aceasta. QALY ia in considerare atat cantitatea, cat si calitatea vietii generate de interventiile medicale. Un an de sanatate perfecta are o valoare de 1 si un an cu o sanatate precara are o valoare de mai putin de 1. Moartea este considerata a fi echivalenta cu 0; cu toate acestea, unele conditii de sanatate pot fi considerate mai dificile pentru pacienti decat moartea si au scoruri negative.